вторник, 21 февруари 2012 г.

Аз съм учител

Джон Шлатър

      В продължение на един ден се е налагало да бъда актьор, приятел, сестра и лекар, треньор, търсач на изгубени вещи, банкер, таксиметров шофьор, психолог, заместник родител, продавач, политик и защитник на вярата. Аз съм парадокс. Аз говоря най-силно, когато слушам най-внимателно.
      Най-големият подарък за мен е благодарността на моите ученици.
      Материалното богатство не е моя цел, но аз съм търсач на съкровища на пълен работен ден, който проучва нови възможности, в които учениците му да използват своите таланти, и издирва таланти, които понякога лежат дълбоко заровени сред отломките на нечие саморазрушение.
      Аз съм най-големият късметлия сред всички, които работят. На един лекар му е позволено да изведе живота на бял свят в един вълшебен миг. На мен ми е позволено да се погрижа животът да се заражда отново и отново всеки ден - с нови въпроси, идеи и приятелства.
      Един архитект знае, че ако строи грижливо, неговото творение може да просъществува векове.
      Един учител знае, че ако изгражда с любов и истина, онова, което изгради ще трае вечно.
      Аз съм воин. Всекидневно водя битки срещу надзъртащото насилие, страха,
предразсъдъците, невежеството и апатията. Но аз имам велики съюзници: Интелигентността, Любопитството, Родителската подкрепа, Индивидуалността, Творчеството, Вярата, Любовта и Смехът - всички се стичат под моите знамена и с тяхната подкрепа съм непобедим.
     А на кого трябва да благодаря за този чудесен живот, който така щастливо ми е отреден, освен на обществото, на родителите. Защото вие сте ми оказали голямата чест да ми се доверите с великия си принос към вечността - вашите деца.
    И така аз имам минало, което е богато на спомени. Имам настояще, което е истинско предизвикателство, пълно с приключения, защото ми е позволено да прекарвам дните си с бъдешето.

    Аз съм учител......... и всеки ден благодаря на Бога за това!